HTML

A Zene Európai Ünnepe

A ZENE EURÓPAI ÜNNEPE - JÚNIUS 21.

Friss topikok

Linkblog

Királydombi fellépők

2009.05.21. 10:25 zeneunnepe

 

Fellépők a Június 21-i Zene Európai Ünnepén a Királydombon.


Zenzile

Az 1996-ban alakult Zenzile tagjai a kilencvenes évek dubhullámát meglovagolva csempésztek jamaikai ritmusokat a francia és európai klubokba, és adtak azóta legendássá vált koncerteket. Raszta hangulatuk mellett azonban idővel más - főként a hetvenes nyolcvanas éveket idéző -  műfajok is hatással voltak rájuk. Zenéjükben idővel egyre több rock-punk-funk, olykor new wave elem jelent meg.
A folyamatos fejlődésnek, és a gitárok egyre masszívabb nyüstölésének köszönhetően, legújabb Living in Monochrome című lemezük már távolról sem dub lemez (bár értő fülek még felfedezik benne a zenekar gyökereit), hanem egy sokkal dinamikusabb, mégis olykor elszállós remekmű lett.  Szaxofonos betétek mellett rendkívüli gitárgroove-ok, dallamok, néha sötét, néha pozitív hangulatok jellemzik az új dalokat. A kritikusok a legkülönbözőbb klasszikusokat vélik hallani az új számokban; a Fugazitól kezdve a Talking Heads-ig, de néhányan a kortárs White Stripes-ot is felfedezik itt-ott. Mindezek mellett azonban egyetértenek abban, hogy az egyik legérdekesebb francia produkcióról van szó, akik koncerten egészen elképesztő dolgokra képesek. Úgyhogy mindenképpen érdemes megnézni őket a Királydombon.
                  


Titty Twisters Orchestra


A 10 álplayboyt felsorakoztató Titty Twisters Orchestra az 50-es évek legvadabb bulijait idéző rocknroll zenével kedveskedik koncertlátogatóinak. Az olasz csapat frat rock n rollt játszik, azt a műfajt, amely annyi kolesz elpusztításáért volt felelős a hidegháborús évek Amerikájában. Frat Rock ’n’ Rollnak hívták ugyanis azoknak az együtteseknek a zenéjét, akik nagy példaképeiket követve szintén bulizenét játszottak, de csak a kollégiumi díszteremig jutottak. Ugyanezeket a bevált ritmusokat nyújtja a Twitty Twitters Orchestra, de nem akármilyen módon, hanem egy teljesen beteg showelemekkel tarkított műsorban. A koncert fő attrakciójaként az ún. 4 Guai Girls szemrevaló tagjai is megjelennek a színpadon, akik valami olyasmit képviselnek, mint az R-Go együttesnél a gidák, de természetesen amolyan frat rock-osan.
A zenekar új lemezéről is elhangzik majd több szám, ami szintén kellemes csemege, és amit a White Stripes-szal és a Supergrassal is dolgozó Liam Watson producerelt.

                       

                 



Suhancos


Az estét igazi hazai specialitás, a Suhancos zárja, ami a kecskeméti regős rapper Fankadeli Feri és Szabó Balázs prímás, gitáros, énekes közös projektje. Fankadeli egy évtizede rója a hazai és környékbeli színpadokat, hirdeti az igét, és nyomja őszinte szövegeit, amiket a Suhancosban a Szabados Balázs rendkívüli éneke kisér. Első hallomásra talán furán hangzik ez a kettős, de számos helyen bebizonyították már, hogy élő koncertjeik (amiken zenekarral együtt nyomják) valódi profi zenei műsorok. A zenevilag.hu pl. így ír róluk: „Igazi minőségi hangszeres zenekar. Nem is értem, hogy eddig hol bújkáltak. Zseniális showt adnak a színpadon. Miközben hagyományos hangszereken játszanak - pl. akkusztikus gitár, bőgő, brácsa, hegedű - teljesen jó és modern a zenéjük, és közben igazi örömzenészek. A gitáros (akusztikus) pl. tényleg nem fért a bőrében. Persze ez jótékony hatással volt a közönségre is, alig akarták leengedni őket a színpadról.”

___

A zene ünnepén a 4-6-os villamoson játszó együttesek listáját is hamarosan közöljük

komment

Címkék: orchestra fankadeli suhancos királydomb titty twitters zenzile

A bejegyzés trackback címe:

https://zeneunnepe.blog.hu/api/trackback/id/tr41135052
süti beállítások módosítása